Ronia har født!

Ronia er blevet parret med Lachleen Name Your Game, og natten mellem d. 1/6 og 2/6 fødte hun tre skønne, raske røver-basser. Alle tre er hanner og både de og moderen har det fint.

Du kan læse om vores første kuld fra 2008 ved at følge link’et her eller til højre under links, men resten af denne side handler om det kuld, som vi har lige nu.

 

Far: Lachleen Name Your Game

Far: Lachleen Name Your Game

 

Mor: Lachleen Like a flower

Lachleen Like a flower, efterår 2007

 

Robbers Nest Full of Secrets (Rocky)

Første hvalp er også den største – ved fødslen havde han tre sporty striber ned over bagparten og var måske en anelse lysere end de andre to.

Hans kaldenavn bliver Rocky.

Robbers Nest Full of Tricks (Messi)

Anden hvalp er lidt mere tigerstribet og lidt mørkere end den første hvalp.

Hans kaldenavn bliver Messi efter superstjernen i FC Barcelona.

Robbers Nest Full of Magic (Max)

Tredie hvalp er født som den mindste, og har en meget karakteristisk, lang hvid “blis” på brystet. De andre to hvalpe har også en hvid plet på maven, men den tredies er længere end den har været på nogen af vores hvalpe.

Hans kaldenavn bliver Max.

Kuldbilleder

Vægtgraf

Stamtavle

Lachleen Name Your Game, R/Brd, 2006-02-04 DKCH FINCH Xtra Smart of Barnsley, Red Brindle, 2004-12-18 JGD-CH KFT Mambo No.5 Of Barnsley, Brindle, 2001-09-30
CH Xantia From Mount Kilbride, Brindle, 2000-07-06
FICH DKCH Sanderfield Dance With Roses, M/Brd, 2002-04-05 FINCH BLRCH RUSCH Pauper’s Jazz, Brindle, 1999-10-16
INT FIN LV CH JWW-98 LVW-99 DKCH Sanderfield Snow Brilliant, Brindle, 1997-01-10
Lachleen Like A Flower, Red Brindle, 2004-05-28 DKCH KLBCH FINCH VDHCH KfTCH INTCH KGHV0 Cale Hill’s Norman, Red Brindle, 2004-03-12 DKCH KLBCH Tofthus’ Rockefeller, Red, 1999-05-25
DKCH Cale Hill’s Herta, Red Brindle, 2000-06-14
Lachleen Handle With Care, Red Brindle, 2003-04-27 DKCH NORV05 Cale Hill’s Hubert, Red Brindle, 2000-06-14
Lachleen First Choice I Make, Red, 2001-06-03

Indavlsprocent 0,11% i 7 generationer

Om det planlagte kuld

Kuldet er vores andet. Sidste år fik vi vores første kuld med Ronia og Xtra Smart of Barnsley (Barney). Vi var så tilfredse med vores første kuld at vi ikke så nogen grund til at ryste stamtræet ret meget til kuld nr. to.

Så vi har parret Ronia med Lachleen Name Your Game (Alonso), en Barney-søn som aldeles har charmeret os, og som har lige netop det temperament og udseende, som vi synes at en Cairn skal have.

Vores gode erfaringer med den hvalp, som vi selv har beholdt fra det første kuld, har bestyrket os i at fokus på et godt temperament er et vigtig aspekt af avlen – og vigtig for om hvalpene kommer til at passe ind i de familier som hvalpene kommer ud og lever i.

Det er selvfølgeligt også vigtigt at hvalpene er racetypiske og sunde. Indavlskoefficienten i Alonso/Ronia-kuldet er nede på 0,105% beregnet over 7 generationer – og det er overordentligt lavt – også set i forhold til det anbefalede max. på 6,25%.

Tidligere på året rullede en engelsk udsendelse over skærmen (Pedigree Dogs Exposed), og den pegede en alvorlig, anklagende finger mod den engelske kennel klub, udstillings-ræs og systematisk/organiseret opdræt indenfor både antalsmæssigt små og større racer.

Det er klart at når man selv udstiller flere gange om året, og tror på at organiseret opdræt med omtanke og stamtavler langt er at foretrække frem for gadekryds, så må vi selvfølgeligt også forholde os til kritikken. Også selvom det her kun er vores andet kuld, og selvom vi aldrig kommer til at avle mange kuld.

Der er i hvert fald to vinkler, som man kan se det fra. Den ene vinkel er race-vinklen: Cairn-racen er generelt sund og ikke belastet af arvelige sygdomme. Der er etableret et sundhedsudvalg, som holder et vågent øje med racens sundhed og går man til en udstilling og ser på Cairn-terriere, så vil man hurtigt kunne overbevise sig om at der ikke er et enkelt karaktertræk, som der avles “hårdt” på. Målet for hvordan den ideelle Cairn terrier ser ud er – efter knapt 100 år som anerkendt race – heldigvis stadig i høj grad åben for diskussion. Vi finder at med Cairn terrieren, så er det racemæssige grundmateriale i orden.

Den anden vinkel, som vi synes at vi kan se det fra, er de valg som vi tager i vores opdræt. Vi oplever at der er rigtigt mange avlsgodkendte hanner at vælge imellem. Det er ikke vanskeligt at planlægge et hvalpekuld med lav indavlskoefficient og med det temperament og udseende, som vi ønsker os. Det er ikke vores fortjeneste, men en gevinst ved det store forarbejde, som kloge opdrættere har gjort før os. Når hvalpene er født, så vægter vi det højt at sørge for at vores hvalpe får den bedste start med 8 optimale uger hos os – og at de får al den socialisering og kærlighed, som vi overhovedet kan påvirke dem med. Vi synes således absolut at vi kan stå inde for etikken i vores opdræt.